Op zich niks bijzonders, want wie vindt het nou niet fijn om aardig gevonden te worden? Iedereen wordt liever als leuk gezien dan als stom.
Maar bij de een is die behoefte sterker dan bij de ander.
En bij mij is ie best groot, dat zie je in mijn profiel. En in mijn gedrag…
Zo bekommer ik me altijd eerst om een ander en dan pas om mezelf. Pas als ik weet dat anderen zich oké voelen, kijk ik waar ik zelf behoefte aan heb.
En daardoor doe ik mezelf tekort.
Dat gebeurt vaker dan ik wil. Omdat het vanzelf gaat en ik me er 9 van de 10 keer niet bewust van ben.
Zo weet ik al lang dat het als ondernemer noodzakelijk is mezelf te onderscheiden van collega’s. Door duidelijk te zijn waar ik voor sta en wat ik te bieden heb.
Niet zo ingewikkeld dus. Alleen… als je graag leuk gevonden word, dan wordt het wel ingewikkeld. Want wat als ik iets roep waar iemand het totaal niet mee eens is? Wat vindt die persoon dan van mij?
Kun je nagaan wat er bij het schrijven van deze tekst door me heen gaat ;).
Toch vind ik het belangrijk dit te delen, dus zeg ik tegen mezelf: niet iedereen hoeft en kan je leuk vinden. Dat is namelijk sowieso al niet het geval.
Natuurlijk wist ik dat al. Ik weet ook dat ik door mijn mening te geven, juist mensen aanspreek die bij me passen en me wél leuk vinden.
Toch weerhoudt iets me. Dat iets is dat stukje van mijn persoonlijkheid, waardoor leuk gevonden worden voor mij zwaarder weegt dan voor veel andere mensen.
En dat staat zwart op wit in mijn persoonlijkheidsprofiel :). Zo heeft iedereen iets dat zwaarder weegt, waardoor zijn gedrag beïnvloed wordt. Bewust én onbewust.
Dat geldt dus ook voor jouw teamleden.
Rationeel weten ze welke taken ze moeten doen, alleen doen ze het niet omdat er iets is dat ze onbewust tegenhoudt.
En dat ‘iets’ verschilt per persoon.
Vraag je je af waarom die ene medewerker moeite heeft zijn urenstaat bij te houden? Misschien weegt direct resultaat boeken zo zwaar voor hem dat administratie bijhouden voor hem nutteloos voelt. Ook al kent ie heus wel het belang van een correcte urenverantwoording.
Of merk je dat die andere collega een belangrijke taak blijft uitstellen? Wie weet is zij onbewust op zoek naar meer onderbouwing om zeker te weten dat die taak echt de juiste is om te doen.
Waar het op neerkomt is dit:
Ook al weten medewerkers precies wat ze moeten doen, soms staat iets in hun persoonlijkheid in de weg. Daardoor doet de één wel meteen wat je verwacht en de ander niet. Dit heeft niets te maken met onduidelijkheid over de taak.
Dat betekent niet dat ze het nooit zullen doen. Met gerichte begeleiding van jou als leider, presteren je mensen meer en beter dan jij (en zij zelf!) ooit voor mogelijk had(den) gehouden.
Net zoals ik met deze tekst mijn ‘iets’ heb overwonnen.