De perfecte sollicitant afwijzen, zou jij dat doen?

De perfecte sollicitant afwijzen, zou jij dat doen?

Laatst had ik een bijzonder gesprek.

Een ondernemer vertelde vol enthousiasme over hoe het er in zijn organisatie aan toe gaat.

Het team is hecht en mensen blijven lang bij hen werken. De samenwerking verloopt soepel en effectief waardoor ze de organisatiedoelen structureel behalen en de organisatie blijft groeien. 

Fantastisch. 

Ik vroeg wat ze concreet doen om dit voor elkaar te krijgen en houden.

Hij vertelde dat hij heel erg de focus heeft op hoe zijn mensen erbij zitten. Of ze hun werk nog met plezier doen en of ze nog op de goede plek in de organisatie zitten.

Omdat hij beseft dat dit dé voorwaarde is voor het halen van doelen en creëren van resultaat in zijn bedrijf, is het hen een standaard onderdeel van de evaluatie die ze regelmatig hebben in het management team. 

Die evaluatie rondom het halen van doelen is dus niet alleen cijfermatig. Ze kijken verder dan dat.

Met soms drastische acties tot gevolg.

Zo had hij laatst de op papier perfecte sollicitant afgewezen voor een functie die nodig ingevuld moest worden. 

Een ogenschijnlijke ‘perfecte match’, waarmee ook het gesprek nog eens ontzettend goed verliep. 

Waarom zou hij deze topper laten gaan, wetende dat het in deze markt waarschijnlijk nog lang zou duren voor ze wél de geschikte persoon vonden voor die belangrijke functie?

Ze hadden zijn persoonlijkheid in kaart gebracht en zagen daarin iets dat niet paste in hun team. 

Dat was genoeg reden om deze persoon niet aan te nemen. 

Deze ondernemer laat heel bewust meewegen wie iemand als persoon is. En plukt daar de vruchten van, met een team dat samen enorm snel en goed doelen bereikt

De afwijzing van deze kandidaat heeft niks te maken met iemand afwijzen als persoon, maar alles met de juiste match zoeken bij wat de organisatie nodig heeft. 

Selecteren op kennis en ervaring maakt dat je qua inhoud goed zit, maar garandeert geenszins dat je team soepel en effectief werkt. 

Juist de dynamiek in je team is cruciaal voor succes.

Hoe ga jij hier als leider mee om? Zou jij deze persoon hebben aangenomen?

Kitty Leemreize

Hi, ik ben Kitty

Ik help ambitieuze leiders zoals jij om doelgericht de zichtbare en onzichtbare knelpunten in je leiderschap en team op te lossen. Mijn doel: zo snel mogelijk het beste uit jullie naar boven halen, zodat jullie weer vol kunnen focussen op jullie doel en bestaansrecht.

e-book

De 5 belangrijkste factoren om direct meer resultaat te gaan creëren met je team.

Je bent blij met je team, maar je weet ook dat er bij hen nog winst te behalen is qua zelfstandigheid & productiviteit. Hoe krijg je dat voor elkaar? 

In dit e-book geef ik je de 5 belangrijkste factoren om direct meer resultaat te gaan creëren met je team. Schrijf je hieronder in en ontvang het direct in je inbox.

Je ontvangt ook mijn wekelijkse leiderschapstips en -inzichten. Je kunt je simpel weer afmelden (maar natuurlijk hoop ik dat je blijft ). Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Policy.