Deze week was het weer zover: de jaarlijkse (inter)nationale Week van het Werkgeluk
Een initiatief van diverse partijen om een week lang dat werkgeluk nog eens extra onder de aandacht te brengen.
Het wordt altijd groot en grondig aangepakt. Organisaties kunnen activiteiten, workshops en inspiratiesessies (laten) organiseren voor hun medewerkers. Met als doel focus te leggen op het belang van je happy voelen op je werk.
We weten allemaal dat werkgeluk een positieve impact heeft op medewerkers en daarmee op de organisatie waar ze werken. Je lekker in je werk voelen zorgt voor meer motivatie en betrokkenheid waardoor je je werk sneller en beter gaat doen. Het bevordert sowieso ook je welzijn en gezondheid, omdat je minder stress ervaart. En dat draagt weer bij aan een ontspannen samenwerking met je collega’s. Al die dingen komen het succes van de organisatie ten goede.
Werkgeluk verdient dus volop aandacht, daarover bestaat wat mij betreft geen enkele discussie.
En toch heb ik een dubbel gevoel bij de Week van het Werkgeluk.
De grote aandacht die dat in 1x genereert, werkt namelijk averechts.
Het geeft leiders het idee dat ze speciale projecten of activiteiten moeten optuigen om bij te dragen aan het werkgeluk van hun medewerkers. En projecten kosten tijd, geld en energie. En daarvan hebben organisaties en leiders vaak niet veel extra beschikbaar. Dat geldt trouwens net zo goed voor de medewerkers zelf .
Daardoor komen die projecten niet of nauwelijks van de grond, ondanks goede intenties en voornemens.
En dus verandert er niks.
Maar het kan veel simpeler.
Iedereen kan namelijk met weinig moeite wat meer tijd en aandacht besteden aan zijn medewerkers, collega’s en leidinggevenden.
Daarvoor hoef je niet op managementniveau te brainstormen, een projectteam te vormen of je personeel te briefen.
Hiermee kun je starten vanaf nu. Én dit houd je gemakkelijk lange tijd vol.
Want Werkgeluk verdient niet 1 maar 52 weken per jaar aandacht.
Als je dat doorvoert in de menselijke interactie op individueel niveau in je organisatie, heeft dat een grote impact op het welzijn van je mensen en op dat van jou als leider. En dus op wat jullie als team zullen bereiken.
Benieuwd hoe dit er concreet uitziet? Stuur me een bericht voor een afspraak, dan leg ik uit hoe dit ook in jouw team kan zorgen voor meer werkgeluk en daarmee een hogere productiviteit.